Ateljén är en del av Gammeldags och också den del som är största anledningen till att företaget Gammeldags startades 1999.

Namnet har den fått efter ägarinnan som, som nyfödd fick arbetsnamnet Kajsa av sin mor. Detta namn byttes sedemera till det nuvarande tilltalsnamnet Birgith, men finns numera också med som ett mellannamn. Vävningen har funnits med sedan 20-årsåldern. En yrkeskurs i handvävning under 1960-talets senare del lade grunden och tanken var då att kunskaperna skulle användas i ett kommande yrke. Utbildningen tog dock en annan väg och kunskaperna inom vävningen förlades till verksamhet under fritiden men fick en rejäl nystart när yrkeslivet under sent 1990-tal tog en ny vändning. Den tidigare mångåriga erfarenheten som ergonom fick stor praktisk betydelse för uppbyggnaden och  vidareutvecklingen av ateljén .

Utrustningen utökades med flera vävstolar av olika utförande och komplexitet och ateljén byggdes upp med inriktning mot inredningstextil. Den har så småningom smalnats av till de områden som känts mest fascinerande och tillåtits att utvecklas mer på djupet än på bredden.

Idag finns ett antal vävstolar med skiftande utrustning, alla försedda med kontramarsch för att underlätta mönsterbildning. Det finns också damast- och harneskvävstolar och mindre och större vävstolar. Alla vävstolar får inte plats i ateljén utan har kvar sin plats i bostadshuset.

Alla vävnader som tillverkas i ateljén är av egen design och till en del av vävnaderna används det garn som spinns traditionellt på spinnrock eller slända.